/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Tânărul care și-a ucis mama, externat pentru că nu mai reprezenta pericol social. Medic: „Nu poate fi veșnic în spital, nu?”

missing
10 februarie 2024, ora 20:56

Acum opt ani, o crimă din raionul Dubăsari a bulversat comunitatea. Un bărbat fusese găsit mort, iar autorul crimei a fost declarat fiul său. După evaluarea specialiștilor, băiatul a fost declarat iresponsabil și trimis la tratament forțat, la spitalul de psihiatrie. Timp de opt ani s-a aflat sub supravegherea medicilor, iar tratamentul pe care l-a primit i-a ameliorat starea. În cele din urmă, experții au decis că poate ieși din spital, fiind de acord cu această constatare și instanța. Săptămâna trecută, a revenit acasă, unde-l aștepta familia. Dar, la câteva ore distanță, a sunat la 112 și a anunțat că și-a omorât mama. 

Tânărul, acuzat de comiterea crimei, tocmai fusese eliberat din Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde și-a petrecut ultimii opt ani sub tratament, fiind diagnosticat cu schizofrenie. A ajuns pe patul de spital pentru că, în urmă cu opt ani și-a ucis și tatăl. Femeia ucisă lucra la primăria din localitate, chiar dacă era pensionară de ceva vreme. 

„Vă rog intrați. Iată aici e biroul doamnei Liudmila, iată a plecat marți de la lucru și hainele le-a lăsat cu gândul să revină, dar s-a întâmplat că dumneaei nu mai este printre noi. Eram ca într-o familie aici”. 

Femeia era angajată ca perceptor fiscal și inginer cadastral. Primarul localității ne-a mărturisit că aceasta mergea în vizită la fiul ei în fiecare săptămână, încărcată cu bunătăți, ca să-l ajute să se recupereze și să revină cât mai repede acasă.

„Medicii au văzut că dumnealui se comportă bine și în toți anii ăștia, de când la ucis pe tatăl lui, mama Liudmila și sora se duceau regulat la el și medicii se uitau că ei au o relație bună”, a spus primarul localității Mărcăuți, raionul Dubăsari, Alexei Leahu.

Nimeni nu înțelege cum s-a ajuns la producerea unei asemenea tragedii, deși există tot felul de presupuneri. Cei care cunosc familia tind să contrazică zvonurile, unele dintre ele fiind vehiculate și promovate inclusiv prin presă.

„Asta nu este cum am auzit că a fost provocat, că a servit un pahar de vin, nu e adevărat. Eu am fost primul când am plecat cu poliția, el era la poartă și a suflat în drager și nu băuse, defel. Dumneaei tot nu servea băuturi în genere, nu era o persoană care să facă scandal, era la biserică întotdeauna”. 

Primarul susține că nu a fost anunțat oficial că tânărul va fi eliberat și se va întoarce în comunitate.

„În seara de marți, când doamna Ludmila și-a cerut voie să meargă acasă la 5, că trebuia să fie la lucru până la ora 6 și și-a cerut voie, că vine feciorul acasă. Atunci eu am rămas perplex, parcă pe neașteptate, știind ce a făcut și așa de repede să se elibereze, în opt ani, parcă e imposibil. Dar, cu părere de rău s-a întâmplat ce s-a întâmplat și nu trebuia”. 

Angajații centrului de sănătate din sat la fel nu știau de revenirea în localitate a tânărului. 

„Ar fi trebuit să anunțe, dar nu ne-au anunțat. Trebuiau să vină a doua zi. - Cum a doua zi, nu vă anunță înainte? - Nu ne-a anunțat nimeni, că l-au adus acasă la ora 5-6 seara și trebuia a doua zi, ziua, să vină la punctul medical mama lui, că așa i-au spus de acolo. - Dar cei de la spital nu v-au sunat? - Nu au sunat la nimeni, nimeni nu a știut. - Dar există un regulament prin care ei ar trebui să vă anunțe? - Cred că ar trebui să anunțe și poliția, ar trebui să știe, noi trebuia să știm. - Deci nu știa nimeni? - Nimeni nu a știut în sat că vine acasă”. 

Asistenta medicală, care este rudă cu victima, a reușit să-l întrebe pe tânăr despre motivul care a stat la baza crimei. 

„Eu l-am întrebat „de ce ai făcut asta?” și el a zis că așa s-a primit”. 

Întreaga comunitate încă este șocată de tragedie. 

„Ăștia opt ani în genunchi a stat și s-a rugat pentru băiatul ei ca să se îndrepte. Când vedea cum merg băieții pe drum, așa am mai plâns. Ca orice mamă, ea a sperat că s-a lecuit”, spune locuitoarea satului Mărcăuți, Nina.

„Un băiat, eu îl țin minte din școală, liniștit, a învățat printre cei mai buni, era inițiativă la tot felul de întruniri. A terminat școala aici, apoi a plecat în România și apoi a plecat în America. Acolo în America nu știu ce a făcut, dar când s-a întors nu mai ieșea din casă. Nu știu ce citea, ce făcea”, a menționat fostul primar al localității, Mihail Bătrâncea.

Tânărul a fost externat după ce, pe 19 ianuarie, Spitalul Clinic de Psihiatrie a venit cu un demers către Judecătoria Ciocana privind încetarea măsurii de constrângere cu caracter medical în privința unui alienat mintal. Medicii au motivat că pacientul nu mai are nevoie de tratament și poate fi externat. Instanța de judecată, bazându-se pe concluzia comisiei, a dispus admiterea demersului. După crima de acum o săptămână, persoana a ajuns din nou pe mâna medicilor. El este supus unei noi expertize psihiatrice, care, de regulă, durează 30 de zile. 

„- O infracțiune foarte serioasă, dar amănunturile vor arăta că episodul nu este chiar o normalitate. - Poate fi, pe acest episod, din nou demonstrat că este iresponsabil și, după asta, va mai sta câțiva ani internat, după care iarăși reapare în societate? - Păi nu poate fi pacientul acesta veșnic în spital, nu? Până și din penitenciar iese lumea, care a comis 2-3 omoruri. De ce dar dlui nu poate? Mai ales că starea lui e stabilă. Se vede că se comportă liniștit, se interesează de casă”, am discutat cu directorul medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavlov.

Vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie susține că instituția anunță centrele comunitare de sănătate mintală, despre externarea unui pacient tratat la ei, doar la dorința bolnavului, și doar în baza unui contract privind datele cu caracter personal cu aceste centre. De regulă, instituțiile primesc un extras, pe poșta electronică, ce conține date despre starea persoanei, diagnosticul, tratamentul și recomandările de îngrijire ulterioară a pacientului.

„Există o procedură de examinare a pacienților dați. Ei sunt externați din spital numai după hotărâre de judecată. Nu este o hotărâre arbitrară, că medicul a vrut să îi dea drumul și gata. El nu este internat în spitalul de psihiatrie pentru toată viața, el a stat acolo mai mult de șapte ani, a primit tratament. Și la închisoare dacă îl puneau, tot îi dădeau drumul odată și odată. Există procedura care atestă că bolnavul se comportă adecvat, că este în remisie, că bolnavul se presupune că o să se comporte adecvat și acasă”, a spus medicul psihiatru la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, Criuleni, Iurie Novițchi.

Iurie Novițchi lucrează ca psihiatru de peste 30 de ani. Acesta ne-a spus că persoanele cu tulburări mintale nu pot fi forțate sub nicio formă să primească ajutor sau vreun tratament. Singura excepție este atunci când există verdictul unei instanțe de judecată. 

„Pacienții nu sunt obligați prin lege să se adreseze undeva. Ei trebuie convinși, ei trebuie instruiți, ei trebuie, bineînțeles, trimiși spre serviciile comunitare. Dar să spunem că au obligațiune absolută de a se prezenta, nu există. - Deci dacă ei nu vor... - Nu există tratament ambulator forțat, este doar benevol”. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima

missing
28 aprilie 2024, ora 06:39

O tragedie recentă, pe un teren de fotbal din comuna Ciorescu, a dat multora de gândit. Un meci obișnuit s-a transformat într-o adevărată dramă, după ce un tânăr jucător, de doar 23 de ani, a murit în mai puțin de o oră de la semnalarea problemelor de sănătate. Constantin a cerut să fie scos din meci, iar apoi a început să se prăbușească. Medicul prezent la meci și-a dat seama de gravitatea situației, a început să-i acorde ajutor specializat. Manevre de resuscitare au efectuat mai apoi și cele două echipe ale salvării, dar, în ciuda eforturilor, tânărul a fost declarat mort. După această nenorocire, unii dintre coechipieri săi au lansat îndemnuri publice că, indiferent de vârstă și condiția fizică, un control mai riguros la inimă poate fi, deseori, salvator. 

„Era începutul la a doua repriză. El a jucat vreo 20 de minute și, la un moment dat, a cerut schimbare de la antrenor. Și, în moment ce a ajuns pe linia de OUT, s-a lăsat ușor într-un picior și ulterior s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, ne-a spus coechipierul și maratonistul Ștefan Gîncu.

Atunci când jucătorul a cerut să fie înlocuit în meci, cei din jur nu s-au prins, la început, cât de grav este totul. 

„Eu eram pe teren în momentul respectiv și eram cumva conectat cu jocul. Am văzut că s-a apropiat mai multă lume din staff, din echipă. Atunci am înțeles că ceva s-a întâmplat, dar nu eram sigur că e vorba de inimă”.

Și-a dat seama de gravitatea situației medicul care monitoriza jocul. El a fost primul care a început să-i acorde ajutor medical profesionist. 

„Prima resuscitare a fost cu doctorul care era la meci, monitoriza jocul. În momentul în care lui i s-a făcut rău a fost sunată imediat ambulanța. A venit, a continuat cu... - Defibrilatorul? - Nu, a doua ambulanță a venit cu aparatul de resuscitare profesionist, cu curent electric”.

În ciuda manevrelor de resuscitare, care au durat aproape o oră, inima lui Constantin s-a oprit pentru totdeauna. 

„Nu prea ne apropiam, nu aveam voie în zona aia. Am văzut că medicii au început să-și strângă echipamentul. În momentul acela... Am mers în vestiar pentru că ploua. Eram toți tăcuți și cineva a spus că gata, a decedat”

Vestea tragică a fost ca un șoc pentru coechipierii fotbalistului. 

„Mă gândeam că poate medicii nu au făcut tot ce trebuie, ulterior am mers și am vorbit cu medicii și am văzut că unul dintre ei era în lacrimi. Mi-a dat seama că s-a depus tot efortul la acel moment”. 

Într-un răspuns, expediat la solicitarea redacției „Moldova gândește”, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească comunică următoarele: apelul la 112 a fost recepționat la ora 21:41. Cea mai apropiată echipă a salvării a ajuns la fața locului în 9 minute și a depistat că persoana era inconștientă, fără puls și tensiune, iar medicul echipei de fotbal efectua manevre de resuscitare. Imediat, echipa de medici de la Cricova a inițiat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrale. Concomitent a fost alocată echipa de asistență medicală urgentă specializată, care a sosit la locul solicitării la ora 22:02, împreună au continuat măsurile de reanimare. În cele din urmă, la ora 22:31, medicii au constatat decesul pacientului. 

După ce a urmărit neputincios cum moartea a luat viața unui tânăr, aparent fără probleme de sănătate, Ștefan și-a propus să convingă tot mai multă lume să fie mai atentă la sănătatea inimii. 

„A fost ceva unic în viața noastră când vezi cap-coadă când un coechipier deal tău, care marchează și gol, peste 20 de minute el nu mai există. Asta te marchează la o așa tragedie. Îți schimbă responsabilitățile vieții. Te responsabilizează să mergi mai des la controale și să fii atent pentru că noi facem sport, dar contează să fim sănătoși”. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan

Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.

/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram