/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul neagă retragerea tancurilor Abrams

/VIDEO/ O pădure în devenire, smulsă din rădăcini la Vatici. Primarul acuză un medic care deține terenuri alături. Doctorul se apară

missing
17 februarie 2024, ora 23:07

Un caz tulbure precum apa din mlaștină urmează să fie elucidat de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Acum o lună, conducerea instituției a primit un demers din partea primarului din Vatici, raionul Orhei, care cere să fie investigat modul în care a fost defrișat un teren al satului. Din spusele primarului, pe acel teren de circa 2 hectare fuseseră sădiți sute de copaci de salcâm. Recent, copacii au fost smulși cu tot cu rădăcină. Acesta dă vina pe un medic din capitală, care deține zeci de terenuri în satul Vatici. De partea cealaltă, doctorul afirmă că terenul defrișat nu era o pădure, fiind, de fapt, un teren agricol. Are și dovezi că el deține pământul unde au avut loc tăieri de arbori. Consultând datele de Cadastru, am descoperit că, de fapt, terenul cu pricina nu este înregistrat, deci nu este atribuit vreunui proprietar. 

Satul Vatici, raionul Orhei. O localitate înconjurată de păduri și coline, aflată în parcul național Orhei. În perioada anilor 2005 - 2008, Consiliul local Vatici a oferit mai multe suprafețe de teren către întreprinderea silvică Orhei și Ocolul Silvic Vatici, pentru a fi împădurite. Din memoria pădurarului de atunci, au fost plantați copaci de salcâmi. Terenurile au fost întoarse primăriei în 2012. 

Printre terenurile împădurite în acea perioadă s-a regăsit și unul de circa 2 hectare, cunoscut pentru săteni ca fiind zona Radova. Sectorul este în vecinătatea Codrilor. Primar pe atunci era Petru Dogocher, care a câștigat recent un alt mandat. Potrivit normelor în vigoare, după ce primăria preia lotul împădurit, consiliul local trebuie să-i schimbe destinația. Din teren agricol în teren împădurit. Acest lucru, din ce se cunoaște la momentul de față, nu s-a mai întâmplat, iar terenul a rămas cu destinația agricolă, deși pe el fuseseră plantați salcâmi. Primarul afirmă că nu a găsit în arhiva primăriei documentul de recepționare a terenului. Oamenii din sat vorbeau despre acest teren ca despre o pădure. Recent însă aceasta a fost făcută una cu pământul.

„Din toata suprafața asta de două hectare, cred că e singurul ciot de copac bătrân care a rămas în pământ. E un carpen de vreo 30 de ani, cred. Se pregătea să-și lase urmași, uite-l. Dar ăsta nu mai are nicio șansă, rămânând singur în tot deșertul ăsta, daca pot să-i spun așa”.

Primarul susține că terenul defrișat aparține satului și nimeni nu putea efectua lucrări acolo fără acordul primăriei. 

„Uite aici așa, partea de la vale deja vine terenul primăriei unde au fost plantați salcâmi prin proiectul ăsta „carbon”. Aici se mai văd doar unii la care au rămas cioturile, se vede că ăsta are 12-15 centimetri dar sunt care mai sănătoși. Uitați-vă cât e de mare ciotul ăsta, e la 20-25, dar acela ce sănătos este, au fost tăiați copaci, nu alta. Poftim și aici, ciot care are nu mai puțin de treizeci de centimetri”.

Petru Dogocher, care acum s-a întors în funcția de primar, spune că a fost sesizat despre tăieri de un consilier local, care a trecut prin zonă și a văzut lucrările. A încercat să discute cu persoana pe care o bănuiește că ar fi defrișat pădurea de salcâmi, dar fără mult succes. Așa că a adresat un demers către conducerea Inspectoratului pentru Protecția Mediului. 

„Se primește că el a defrișat aici, începând de la intrare, pe partea dreaptă, astea două sectoare. Aici a fost pădure bătrână. Pe urmă mergem pe drumul ăsta central înainte și iată aici, colțul ăsta, e peste două hectare, se vede cât e de mare pădurea, e practic ca codri de mare. Se vede cum au rămas doar movilele cu cioturile. Acolo era pădure tot masivul acela și el l-a scos și tot a vândut. Iată mergem așa, așa, aici venim așa și iată suprafața, două hectare și zece”.

Persoana despre care vorbește primarul a procurat mai multe terenuri pe teritoriul satului Vatici, fiind de baștină dintr-o localitate învecinată. Deși este medic de profesie, a decis să investească și în segmentul agricol. Ion Mihu deține loturi, unele împădurite și ele, chiar alături de pădurea defrișată. Ne-a spus că nimic din ce-l acuză primarul nu este adevărat și că terenul îi aparține, iar destinația este agricolă. Nici pomină de pădure. 

„- Ăsta e teren agricol privat, nu e al primăriei, e privat. - Domnul Mihu, conform datelor de la Cadastru, terenul pe care dumneavoastră îl aveți în proprietate nu este până la limita cu pădurea statului. - Dar nu e pădurea statului, acolo a fost viță de vie, ce-i cu voi? - Acolo a fost salcâm. - Uitați-vă, salcâmul acela care a fost, a fost al meu, sunt documente. Nu e nici un document la primărie. Acesta e proprietatea mea, cumpărată douăzeci de ani în urmă”.

Mihu a insistat că a procurat terenurile de la oameni, dar nu a putut să ne spună exact dacă terenul său este chiar până la Codri.

„Acolo terenul care a fost împădurit, eu l-am cumpărat personal de la persoane, de la oameni. Iacă acel teren eu am să vă arăt că acela e terenul meu. Eu nu pot să lucrez la comandă, am și eu viață personală. Toate terenurile acestea când au fost ele cumpărate, nu țin minte când, au fost cumpărate în treizeci de ani. Este număr cadastral unde mi s-a dat voie să fac acolo regulă. - Îmi permiteți să vă spun și eu ceva? - Vă rog. - Eu am văzut suprafețele pe care le aveți dumneavoastră acolo, dar este o suprafață de vreo două hectare si o sută, care nu vă aparține. - Dumneavoastră vreți să spuneți că acolo a fost împădurit? - Nu noi spunem, Moldsilva spune asta. - Dați să vedem cine zice și o să răspundeți și Moldsilva, fiecare om trebuie să răspundă pentru faptele lui”.

Am convenit să ne expedieze acte prin care se confirmă că terenul respectiv îi aparține. Ne-a expediat câteva decizii ale Consiliului Local Vatici, cu patru loturi și numere cadastrale. Însă, când le-am verificat în Registrul Cadastral, am constatat că sunt loturi vecine cu terenul defrișat. L-am contactat repetat, dar nu ne-a mai răspuns la apeluri. În încercarea de a afla și alte opinii la acest caz, l-am abordat și pe fostul primar, Dumitru Ciobanu. Inițial, ne-a spus că toate pământurile din acea zonă aparțin acelui proprietar privat, după care a menționat că terenul în cauză nu figurează ca pădure în actele primăriei. 

„Să știți că granițele nu sunt stabilite încă pădure, la primărie. De abia acum vor fi stabilite, prin măsurările masive care se efectuează. Și dacă el a încălcat, atunci direcția ecologie l-a tras la răspundere”. 

Fiind un teren împădurit de către subdiviziunile Moldsilva, am cerut un comentariu de la șeful ocolului silvic Vatici. 

„- Ar trebui să angajeze un pădurar la primărie, să fie achitat de primărie și să păzească toate bunurile astea ale lor. - Și asta înseamnă că orice primărie care e în Parcul Național Orhei, poate să taie? - Și noi suntem tot în Parcul Național Orhei, dar suntem la Moldsilva. - Deci ei pot să taie? - Noi nu avem treabă cu ale lor, din păcate”.

Am avut o discuție și cu directorul Întreprinderii Silvice Orhei. În afara camerei de filmat, ne-a spus că sunt mai multe astfel de cazuri când suprafețele împădurite revin la primării, dar nu li se schimbă destinația. Respectiv, nu figurează ca păduri, ci ca terenuri agricole ori cu altă destinație. Exact este și în acest caz.

„La moment, terenul este cu categoria de destinație agricol și autoritatea publica locală își asumă schimbarea destinației. Un alt aspect este că, din ceea ce cunoaștem neoficial pentru că acest caz e mult mai complex decât credem noi. Pe lângă aceste două hectare care au fost date la împădurire, urmează să verificăm și informația asta, s-au mai dat niște terenuri care aparțin unor persoane fizice, deci proprietate privată. Modul cum au fost predate aceste terenuri, au participat acei proprietari la procesul de transmitere sau nu, cred că o să trebuiască deja organele de anchetă să se ocupe de chestia asta. Pentru noi este primordial un lucru, să aflam legalitatea transmiterii la împădurire și înapoi, să verificăm cine trebuia să schimbe categoria de destinație a terenului, dacă a făcut-o, deși din câte știm nu a făcut-o, de ce nu s-a făcut asta, pentru că odată cu schimbarea destinației terenului din agricol în fond forestier, deja aceste terenuri erau luate la balanța statului ca extindere a fondului forestier”, a spus șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.

Din cercetările preliminare, șeful inspectoratului susține că au fost admise încălcări, inclusiv prin prisma legislației penale. 

„Noi urmează acum să stabilim pe lângă circumstanțele pe care le-am spus eu, cine a admis acele defrișări, cine a admis netrecerea dintr-o categorie în alta a terenului, cine a admis faptul că nu a fost luat la balanță acel teren și ulterior să facem o interpelare către organele de anchetă și ulterior să fie deschis un dosar penal”.

Agenția Moldsilva urmează să verifice minuțios actele ce confirmă amploarea lucrărilor de împădurire pe acel teren. Ni s-a comunicat că în 2012, pământul a fost întors primăriei, care însă nu l-a transformat în pădure, lăsându-l teren agricol.

„Din ceea ce am reușit să ne documentăm până la interviul de astăzi, am aflat că terenul respectiv despre care merge vorba că a fost defrișat, este terenul Administraței Publice Locale. Nu este în administrarea Moldsilva, nici în gestiunea Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei, mai mult ar fi corect să vă dea careva informații Inspectoratul pentru Protecția Mediului. - Ei așteaptă informații de la voi. - Posibil, dar ei sunt organul de control și ei aplică contravențiile silvice în cazul că sunt tăieri ilicite”.

Pământurile satului Vatici, alături de alte 17 localități, fac parte din componența Parcului Național Orhei. Vicedirectorul parcului, Vladislav Gratii, afirmă că unele tipuri de lucrări trebuie să fie coordonate cu specialiștii lor. 

„Dumneavoastră ați spus mai devreme ceva care ar putea să fie luat ca bază. Că terenului respectiv nu i s-a modificat categoria de folosință și atunci, e interpretabilă. - Dar dacă ar fi de exemplu o pădure, cu statut de pădure deja. - În mod normal, conform regulamentului de funcționare a Parcului Național Orhei, acolo așa și scrie că, activitățile care sunt legate de mediu, nemijlocit trebuie să fie coordonate cu parcul. Nu neapărăt să fie obținut avizul, dar coordonate, așa e scris, că trebuie”. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

/VIDEO/ Mărturiile unui medic de pe ambulanță, care resuscitează pacienți în stradă: „Am făcut și o oră manevre, dar nu l-am salvat”

missing
28 aprilie 2024, ora 12:00

Resuscitarea unei persoane care a suferit un stop cardiac poate începe cu masaj în zona pieptului. În aceste momente, fiecare secundă este prețioasă și poate face diferența între viață și moarte. Fără doar și poate, ajutorul medical profesionist este cel mai indicat. De aceea, trebuie de urgență chemată echipa salvării. Într-o discuție cu un medic de la o unitate mobilă de Terapie Intensivă, am aflat că lunar pot să efectueze două intervenții pentru aplicarea măsurilor de reanimare, pentru pacienți intrați în stop cardiac. În cele mai multe dintre cazuri, pacienții sunt readuși la viață. 

„Un caz reușit am avut cu o lună în urmă. Fiica cu mama în vârstă se ridicau la deal pe lângă Universitatea de medicină, noi am ajuns repede, în cinci minute, persoana era în fibrilație ventriculară. Noi imediat am dat trei șocuri, după aceste trei șocuri ritmul s-a stabilizat, pacienta a fost dusă la institutul cardiologic și a fost stentată. În timpul până am ajuns noi, cineva a inițiat măsurile de prim ajutor, le făcea cum le făcea, dar le făcea chiar în stradă. Cu acest sprijin, am hotărât cazul în șapte minute”, a spus medicul Victor Corciu.

Victor Corciu este medic de ambulanță de mai bine de 20 de ani, timp în care a salvat sute de vieți prin intervențiile sale. Face parte din echipele de terapie intensivă, care intervin, în special, la solicitările pentru pacienții aflați în stop cardio-respirator. Lunar, spune medicul, intervine în 1-3 cazuri în care este nevoie de măsuri complexe de reanimare, prin defibrilare. 

„De obicei, noi ne străduim să fim emoțional stabili, pentru că depinde de starea noastră să acordăm ajutor persoanei în nevoie. Cu cât suntem mai stabili și ne cunoaștem lucrul, cu atât mai bine ne facem meseria. Atunci când se încep emoțiile, de obicei se întâmplă ceva și nu reușești. După ce cazul pacientul este resuscitat cu succes, oricum este o satisfacție că am salvat pe cineva. Clar că totul depinde nu numai de dotarea noastră, dar depinde și de timp, de câte patologii mai are persoana, de mulți alți factori. Dar dacă persoana nu are patologii concomitente și este tânără sau aptă și s-a întâmplat o problemă cardiacă, atunci aceste metode trebuie să fie cu succes”.

În activitatea sa, a avut și momente când a pierdut lupta pentru viața pacienților.

„Când pierdem pacientul simțim un regret, poate se putea mai mult, mai bine. Cu timpul am început să nu mai reacționăm la asta, pur și simplu ne facem meseria, ca orice altă profesie, trebuie să acționăm în orice situație. La început erau emoții mai multe, dar după 20 de ani pe ambulanță sunt mai puține. Dar clar că satisfacția este atunci când salvezi pacientul și ai făcut tot ce ai putut pentru a-i salva viața”. 

Când o persoană intră în stop cardiac fiecare secundă este prețioasă. Medicul ne-a povestit despre o solicitare pentru o persoană de aproximativ 50 de ani. Timp de 40 de minute, echipa a luptat pentru a-i salva viața, dar nu i-a reușit. În acest caz, nimeni nu a ajutat pacientul până la venirea ambulanței, iar lipsa primului ajutor, în primele minute, a făcut diferența. 

„De multe ori mă gândesc cum se poate să facem mai bine, cu toate că suntem dotați cu tot felul de aparate, rapid ne deplasăm etc. Dar depinde și de cine solicită ambulanța, ce detalii dă, și populația să se implice, atunci vom avea rezultate mai bune”. 

Cea mai lungă perioadă de timp în care au efectuat măsurile complexe de reanimare a durat mai mult de o oră, de asemenea fără succes.

„Am avut un caz în care am dat zece, cincisprezece șocuri, iar pacientul nu reacționa în nici un fel. Noi, de obicei, trebuie să-l trecem dintr-o fază în alta, să-l aducem mai spre bine. Dacă se duce în jos, atunci...”

Începerea măsurilor de resuscitare, cât mai rapid, poate mări cu 75 la sută șansele de supraviețuire, arată un studiu. Raportul mai spune că fiecare minut de întârziere a defibrilării înseamnă că pacientul este cu 10 la sută mai aproape de moarte. Și, în timp ce resuscitarea o poate face inclusiv o persoană fără studii medicale, prin masajul cardiac, aplicarea șocurilor electrice este responsabilitatea specialiștilor, care urmează o anumită schemă. 

Numărul deceselor ar putea fi mai mic dacă și cei din jur ar cunoaște mai multe despre cum se acordă corect primul ajutor. 

„Cursurile de prim ajutor ar fi foarte importante, ar ajuta enorm medicii. Pur și simplu cum se face compresia, sau persoana ai întors-o pe-o parte, în poziția sigură, căile respiratorii să fie libere. Dacă stă cu fața în sus și nimeni câteva minute nu o întoarce, atunci... Cineva doar o întoarce pe o parte și i-a salvat viața, nu e nevoie de aparataj, de nimic. Când sună la ajutor la 112, să dea informații dacă persoana e conștientă sau nu, dacă are puls sau nu, dacă vorbește sau, asta trebuie”. 

Pentru că am vorbit despre importanța acordării unui prim ajutor elementar, dar care poate salva pacientul, medicul a făcut o demonstrație a masajului de cord. Manevrele pot dubla sau tripla supraviețuirea. 

Ambulanța în care activează Victor și colegii săi sunt de tip C, destinate pentru terapie intensivă. Sunt printre cele mai dotate, aici putem găsi defibrilator, ventilator, sursă de oxigen, absolut tot ce este necesar pentru resuscitarea pacientului sau pentru transportarea lui în stare stabilă de la o unitate medicală la alta. Acum trei luni, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit alte 17 ambulanțe de tip C, atât de necesare în intervențiile medicale de urgență. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.

/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram