/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Sub un procent din pădurile țării este dat în arendă. De la an la an, tot mai mulți chiriași întorc bucățile de pădure statului

missing
18 februarie 2024, ora 10:00

Din cele aproape 340 de mii de hectare de pădure, pe care le gestionează Agenția Moldsilva, aproape 3 mii sunt date în arendă. Până în 2016, pădurile puteau fi închiriate fie pentru relaxare, fie pentru vânătoare, chiar și pentru 49 de ani. S-a dat undă verde pentru arendare printr-o hotărâre de Guvern, semnată de Vasile Tarlev, în 2008. Imediat, sute de oameni s-au grăbit să-și ia bucăți de pădure, numărul de contracte ajungând la aproape 900. Dintre acestea, au rămas acum doar o treime, în valoare totală de 4,2 milioane anual. Pe terenurile arendate, sunt o mulțime de restricții, cum ar fi să nu se taie copaci sau să nu se ridice construcții greu de demolat. În realitate însă, abuzurile sunt la ordinea zilei. 

Scandalul iscat în jurul cartierului Poiana Domnească, de langă orașul Durlești, este unul dintre cele mai cunoscute atunci când vorbim despre luarea în arendă a pădurii, pentru a construi case. Firma Batami încheiase un contract de arendă pentru 40 de hectare, pe care urma să construiască 88 de case de vacanță. Deși legislația obligă arendașii să ridice doar construcții ce pot fi ușor de demontat, colegii noștri de la Cutia Neagră Plus au surprins în decembrie 2020 un grup de muncitori, care montau fundații de beton.

Am revenit, după trei ani distanță, pe terenul discordiei și am constatat că, de la înălțime, construcțiile betonate nu se mai vedeau. Aflăm că arendașul le-a demolat, iar pe acest caz se desfășoară o urmărire penală. 

„În perioada lunii iunie 2021, dlui din propriile resurse financiare, dar s-a demolat doar ce e la sol, a mai ramas ceva in sol. Agentia Moldsilva a suspendat contractul de arenda. Este un dosar mai complicat, cu implicarea multor persoane cu funcții de raspundere in anii trecuti. - Ne puteți da nume? - nu, ca este urmărire penală”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

Între timp, directorul companiei care a arendat cele 40 de hectare din pădurea de lângă Durlești susține că proiectul este absolut legal, la fel ca și prima etapă a lucrărilor și speră să obțină în instanță dreptul de a reveni la construcția caselor de vacanță. Acesta este un caz când pădurea este luată în arendă în scopuri de recreere. Doritorii puteau să închirieze pădurea și în scopul cinegetic, mai simplu spus pentru vânătoare. Potrivit legislației, arendașii nu pot ridica pe terenuri construcții complexe, din beton. Nu pot construi în interiorul pământului. Pot amenaja, de pildă, un foișor, ori o casă din bârne, astfel încât, la expirarea perioadei de arendă, să poată fi demolate fără dificultăți. Sunt foarte dese situațiile în care arendașii au comis abuzuri și au construit adevărate case din contul pădurilor. 

„Sunt cazuri de edificare a construcțiilor capitale, noi efectuam controale stabilim prejudiciile, informam IPM pentru aplicarea amenzilor. Dar sunt cazuri si mai grave, mergem aici cu plângeri și informam Procuratura”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

Aceste verificări sunt efectuate de reprezentanții Agenției Moldsilva. Dar, sunt prea puțini angajați pentru volumul mare de lucru.

„Agenția are așa competențe, noi desfășurăm controale. După lege, nu mai puțin de o dată pe an. /Din păcate, personalul este foarte puțin și nu avem timp să o facem. Deja venim cu dispoziții și punem în sarcina întreprinderilor silvice. Facem controale planificate care se desfășoară primăvara și toamna”. 

Cum a început arendarea pădurilor în Republica Moldova? Ne întoarcem în februarie 2008, atunci când cabinetul de miniștri, condus de Vasile Tarlev a semnat o hotărâre de de Guvern, prin care a dat undă verde pentru chiria plantațiilor forestiere. 

„În februarie, iată suntem în februarie 2008, la solicitarea lui Voronin, guvernul Tarlev aprobă acea Hotărâre de Guvern și imediat se nasc, în câteva luni, până la sfârșitul anului 2008, câteva sute de contracte. Acele sute de contracte sunt publice și dacă o să verificați anul 2008 până în 2009 când pleacă comuniștii de la guvernare, o să descoperiți acolo contracte, nume sonore, oamenii nu se rușinau, așa era democrația în acea perioadă, nu se rușinau să-și ia pădure în arendă și respectiv o să descoperiți foarte multă protipendadă din acea perioadă, mai mari din politică și din alte instituții ale statului, care au luat câte o bucată de pădure în acest sens. Nu se temeau de nimeni, nu se temeau de public, respectiv și-au făcut acest hatâr fără absolut nici un fel de problemă”, a declarat fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu.

Fenomenul pădurilor luate în chirie a fost suspendat în 2012 și încetat în 2016, atunci când au fost introduse modificări la prima hotărâre de Guvern, semnată de Vasile Tarlev, la insistențele Ministerului Mediului, condus în acea perioadă de Valeriu Munteanu. Într-un interviu, fostul ministru ne-a dezvăluit că au fost exercitate presiuni pentru ca modificările să nu fie votate. În cele din urmă, documentul a fost votat, ceea ce a atras după sine o majorare de 5 ori a prețului pentru arenda în scopuri de recreere: de la 4 mii la 19 mii de lei per hectar. Au fost și alte modificări importante, menirea cărora a fost de a determina arendașii, de rea credință, să întoarcă pădurea înapoi statului. 

„Anumite daune nu am putut să le reparăm și vă explic de ce. În perioada 2008-2015 s-au născut aproximativ 100 de case deja date în exploatare, și pădurea a și fost sustrasă. Zic sustrasă, în sensul de furt din avutul public după următoarea schemă. Decizia lui Tarlev nu doar a permis arenda pădurii, dar a permis și construcții așa zise ușoare. - Ușor demontabile. - Da, ușor demontabile care pentru toată lumea ar fi de înțeles un foișor. Iată închipuițivă că acel foișor, în 2015 când am venit la minister, erau case cu beciuri, cu bazin, cu teren de fotbal, iar proprietarii încercau să ne spună că orice este ușor demontabil. Am scris în acea hotărâre din 2016 că nu pot avea loc aceste jumătăți de măsură și respectiv s-au oprit construcțiile de beton în pădure. Nu o să vedeți nici un certificat de urbanism, nu o să vedeți nici o decizie care a permis în continuare acest lucru. Mai mult decât atât, având în vedere că Moldsilva era în subordinea Ministerului Mediului, pe mandatul meu de ministru m-am asigurat că nu vom da nici un act permisiv în acest sens. Arhicunoscut este contractul de la Durlești, unde s-a dorit parcelarea și respectiv construcția unui orășel acolo și noi nu am permis și au generat foarte multe dosare penale, urmăriri și nu s-a reușit furarea acestui teren”.

Fostul ministru a explicat schema prin care anumiți arendași abuzau de pădure. 

„- La 49 de ani, când expiră acest contract ce se întâmplă mai departe? - Au existat sau există cel puțin cincizeci de case care au fost construite, s-a mers cu hotărâri de judecată pentru aprobarea acestor case și după care cumpărarea terenurilor aferente. - Legalizarea acestora. - Din punct de vedere al legislației Republicii Moldova, atâta timp cât cineva are o decizie de judecată irevocabilă, atunci pădurea a fost scoasă din proprietatea statului și transmisă pe căi iată, necinstite, acestor proprietari, dacă nu cumva există vreun dosar penal în care poate fi revăzut acest contract. - Proprietarul își legalizează casa sau și pământul de sub casă? Există diferențierea asta în instanță că tu ești proprietar pe construcție, dar pământul de dedesupt este în continuare din fondul forestier, luat în folosință, pe 49 de ani? - O bună parte din aceste terenuri nu au putut să fie furate până la urmă din proprietatea statului pentru că ne-am opus, pentru că am făcut reglementări și, din păcate, mulți continuă demersurile lor în instanța de judecată pentru a obliga Moldsilva să le înregistreze acele bunuri construite deja, case. Sunt diferite forme, nimeni nu scrie că e casă direct, spun că e un spațiu pentru recreere chiar dacă are bazin, chiar dacă are beci, chiar dacă are stadion de fotbal”. 

Zile la rând, am tot purtat discuții cu fostul premier comunist, Vasile Tarlev, în încercarea de a obține un interviu televizat, la subiectul pădurilor date în arendă. În schimb, ne-a răspuns în scris. Acesta consideră că închirierea pădurilor nu este un lucru dăunător, ci doar că procesul trebuie monitorizat de instituțiile statului, iar dacă există încălcări, să fie semnalate cazurile. 

„Arenda plantațiilor forestiere și pădurilor este o practica europeana și mondiala. În așa mod la maximum este necesar sa implicam oamenii in procesul de protecție a florii și faunei. Cred că este o practica bună. Însă este necesar ca structurile statului sa elaboreze mecanismul eficient de exploatare și monitorizare. Ce tine de procesul și deciziile autorităților cui de a încredința arenda și monitorizarea procesului este responsabilitatea persoanelor abilitate. În caz de încălcarea legislației și condițiilor contractuale este necesar sa fie luate măsuri urgente și eficiente dar nu de a anula procesul”. 

În prezent, circa 0,8 la sută din pădurile aflate în gestiunea Agenției Moldsilva sunt luate în arendă, fiind vorba de circa 2,9 mii de hectare. Marea majoritate sunt în scop cinegetic, pentru că vânătoarea trebuie să se desfășoare pe terenuri mari, nu de câteva hectare. Dar, oricum contractele pentru arendarea în scop de recreere sunt cele mai multe, cele mai multe sunt în zona municipiului Chișinău. Anual, Agenția Moldsilva încasează circa 4,2 milioane de lei din plata pentru arenda pădurilor. 

„De la an la an tot mai mulți vin și cer rezilierea contractelor, motivul fiind arenda mare”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

„Arendarea propriu-zisa nu dauneaza, dar dauneaza gestionarea proasta a terenurilor. Aici pot fi probleme. Ministerul verifica prin instituțiile sale aceste terenuri. Sunt pe rol si procese penale, a fost si in presă. Acolo unde ne-am autosesizat, se dau si amenzi”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Mediului, Grigore Stratulat.

După majorarea prețurilor pentru arenda pădurii, în 2016, majoritatea arendașilor au refuzat să plătească după ce a fost ajustat prețul și s-au adresat în instanțele de judecată. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în 2020, doar 58 de arendași din 346 de contracte de arendă active s-au conformat. În raport se mai spunea că în consecință doar în anul 2020, venitul ratat a fost de 12 milioane de lei. Potrivit jurnaliștilor de investigație, printre cei care au arendat păduri se numără mai mulți demnitari de stat, printre care foștii deputați Pavel Filip, Marcel Răducan și Anghel Agachi, dar și foștii miniștri în Guvernul Filat - Andrei Usatîi și Alexei Roibu. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Leul s-ar putea schimba la față. BNM: „Anul acesta ne vom uita la designul bancnotelor”
/VIDEO/ Leul s-ar putea schimba la față. BNM: „Anul acesta ne vom uita la designul bancnotelor”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/FOTO/ Un studio de valorificarea patrimoniului cultural, în numele lui Andrei Tamazlâcaru, deschis la Chișinău
/FOTO/ Un studio de valorificarea patrimoniului cultural, în numele lui Andrei Tamazlâcaru, deschis la Chișinău

/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni

missing
27 aprilie 2024, ora 10:35

Mii de moldoveni mor anual din cauza bolilor de inimă, fiind prima cauză a deceselor din Moldova. 

Au risc de infarct și tinerii. Recent, un bărbat de 23 de ani a murit pe terenul de fotbal, la Ciorescu.

Cum ne tratează sistemul și cum ne putem ajuta singuri, vă spunem sâmbătă, la „Moldova gândește”. De la ora 19:45, doar la TV8!

Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.

/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram